[Helyszínelő]
Az én pékem
2011. február 03.
A jó pékség ugyanolyan fontos része a városnak, mint a kávéház, a könyvesbolt, a virágos vagy éppen az a cukrászda, amit a magunkénak mondunk. Ezek a jóízű, szerethető, de csak itt értelmezhető vállalkozások visznek életet a házak közé. Most elárulom, melyik az én szolnoki pékségem.
Sütőipari nyomorban nőttem fel, miközben legendás pékségekről szóló történeteket hallgattam. Holott falusi gyerek voltam. A hetvenes években azonban a falusi boltokban nem a helyi pék termékeit árulták, hanem a szolnoki kenyérgyár kényszermegoldásait. A kenyérhez fűződő első emlékeim tragikusak: valami téglatest alakú, sárgás színű, friss állapotában is borzasztó ízű, fél nap után pedig darabjaira hulló termék. Két nap után szöget lehetett vele verni a falba.
Na és a vizes zsömle. Vagy Sió zsömle? A kilós kenyérszerűség kicsinyített mása. Víz ízét még most is a számban érzem. Magában szinte ehetetlen volt, ám a hatodik óra környékén már kincset ért. A kiflinek csúfolt, még véletlenül sem görbe sütőipari ipari hulladék pedig maga volt az iparág szégyene. Egyenes volt, nem letekerhető, a zsemlénél ízetlenebb, és mintha eleve szikkadtnak készült volna.
Amikor a nyolcvanas évek elején fellendült a szocialista magánszektor, villámgyorsan jelentek meg a helyi pékek. No, akkor estünk át a ló másik oldalára. Irtózatos méretű parasztkenyerek készültek. Frissen magában is isteniek voltak, libazsírral, paprikával és paradicsommal pedig egyenesen Michelin-csillagért kiáltottak. Másnap azonban már morzsáltak, normális szeletet pedig lehetetlen volt belőle vágni. Kidobni nem lehetett, hiszen a maszek kenyere drága volt, meg három kilós. A legrosszabb azért az volt, amikor a hétvége előtt két ilyen parasztkenyér került, mert hétfőn reggel a második nagy része már senkinek sem kellett.
Évek kellettek, mire a kenyérgyárak és a maszek pékek közötti iszonyatos ellentét, a hirtelen választék varázsa helyrebillent. Aztán újabb évek, mire a tőlünk nyugatabbra ellesett technikák, formák, ízek és termékek bekerültek a hazai pékségekbe. Persze ettől még nem lett minden tökéletes. Bizony sok pékség ma sem egy mester üzlete, hanem egy szívtelen vállalkozás.
Szerintem minden városnak vannak jellegzetes pékségei. Olyanok, amelyekre a helyiek esküsznek, neveiket titkon súgják a betelepülőknek, az idegeneknek. Ez az a tudás, amivel csak egy idevalósi rendelkezhet. Nekem is van már ilyen titkom. Kettő is. Most azonban csak az egyiket árulom el.
A Szapáry Pékség diós kalácsáért kitérőre is hajlandó vagyok. A mákkal töltött tekercs is ott van a szeren. A szezámmagos apróságok vagy a fonott kalács pedig nálam elsőrangú. Ugyanakkor van olyan a családban, aki a kakaós csigájukra, más meg a hot-dogjukra esküszik. A zsemléjük egy időben inkább kalácsra emlékeztetett, ám az utóbbi időben mintha új receptjük lenne. Szóval a Szapáry Pékség azon kevés szolnoki helyek egyike - pontosabban kettő az egy -, amelyet rendszeresen látogatunk. És nemcsak azért, mert útba esik!
A Várkonyi téri 18 emeletes alatt lévő üzlet pultjai kívülről is csalogatók. A Szapáry utcában, a régi rendőrség mellett álló kicsit szolidabb, bár a kiveszőben lévő cégér miatt eltéveszthetetlen. Ráadásul a kiszolgálás is gyors. Talán mert a pékárun kívül nem vacakolnak mással. Olykor jobbak, mint egy gyorsétterem. És azt csinálják, amihez értenek.
Album

Eltűnt kávéház
Valamikor az előző századfordulón működött egy kávéház a Baross és a Szapáry utcák kereszteződésében. Hungária volt a neve, és valahol a ma büféként működő aluljáró helyén állhatott. Hogy mikor tűnt el?
AKB

Veszteségek halmozása
Az egy dolog, hogy 19. század végén épült Szapáry utcai ház évtizedekig pusztulhatott Szolnok közepén. Legalább ennyire vérlázító, hogy immár harmadik hónapja követhető az épület lassú, de biztos összedőlése. Amikor a felelősöket majd megkérdezik (?), hogy mindez miként fordulhatott elő, akkor ugye a kiesett parkolási és területfoglalási díjakat, a kerítés költségeit is kiszámlázzák majd feléjük? Vagy ez a közös veszteségünk, mert hagytuk, hogy mindez a szemünk láttára történhessen.
SzoborPark

Emlékül maradt madarak
A Boldog Sándor István körút piaccal szembeni házsorára valószínűleg 1959-ben került fel Madarassy Walter - egy évvel később Munkácsy-díjjal is kitüntetett - szobrászművész hat darab, lemezdomborítással készült műve. Ma már csak az Ady Endre úthoz legközelebbi van a helyén.