2025.08.27. (szerda)

A kifliről jut eszembe

A kifliről jut eszembe

Dátum:

Elátkozottnak tűnő helyen, a Tervezővállalat épületében nyitott üzletet a Félegyházi Pékség. A név ne tévesszen meg senkit! Ez nem egy élelmiszeripari termelőüzem, hanem Szolnokon hiánypótló vendéglátóhely. Ahol a helyben sütött, kihagyhatatlan kifli akár azonnal el is fogyasztható.

Gyerekkorom nyári hétköznapjai a kőszegi főtéren álló Tejivóval indultak. Ahová korán reggel kellett elballagni, kiállni magas felnőttek között a mindig hosszú sort, és két kanna kimért tej mellé, az éppen nagymamámnál nyaraló unokatestvérek számának megfelelő kiflit venni. Amiből minimum egy csücsök nélkül érkezett meg az asztalra. De hát ki bírta volna az oda-vissza utat éhesen, mikor hazafelé a szatyorban már ott figyeltek a barna, ropogós héjú, göngyölt kiflik? Néha eszembe jutott, talán a visszaút előtt ott, a Tejivóban kellene reggelizni, ahogy néhány felnőtt tette, miközben viccesen söröskorsóból itták a kimért tejet vagy kakaót.

A Kossuth úton, az egykori Megyei Tervezővállalat földszintjén, a pizzéria mellett március elején megnyílt Félegyházi Pékség helyben sütött kiflijéről jutott mindez eszembe. Mert ilyen kívül ropogós, belül omlós, valóban göngyölt, gyönyörű színű kiflivel tényleg csak itt és gyerekkori meséim színhelyén találkoztam. Frissen felséges, de még félnaposan vagy másnaposan is olyan, hogy az idősebb biztos vereségével végződő apa-lánya harcot robbant ki az asztalnál. Nem is csoda, hogy szombaton reggel, felfedező utunkra indulva, több szatyor ilyen kiflivel találkoztunk.

A Képcsarnok Vállalat egykori szolnoki bemutatóterme helyén sok mindennel próbálkoztak már mióta az igényes képzőművészet a mellékutcákba költözött. Őszintén remélem – nemcsak a kiflijük miatt -, hogy az egyébként Szolnokon, a Baross úton már egy kisebb boltot működtető vállalkozás sikeresebb és hosszabb életű lesz itt. Amihez szerintem minden adott. Száz méteres körzetben viszonylag magas az ügyfeleket is vonzó hivatali szobák száma. Éhes fiatalokkal teli iskola van a közelben. Ráadásul a külvárosokkal összekötő buszok is szinte az üzlet portálja előtt állnak meg. Tehát a hasán keresztül potenciálisan megfogható vásárlóból nem lehet hiány. Akiket csak be kell csalogatni.

Mert, aki már bent van, az szerintem nem tudja majd megállni a vásárlást. És a fogyasztást. Ami helyben is megtörténhet, hiszen a hosszú kiszolgálópult mellett több, kényelmes székekkel körberakott asztal és a főutcára néző, láblógatós hely is kínálja magát az üzletben. Az első hétvégén a kávékészítés még kicsit döcögősen ment, meg nekem a kimért narancslé is hiányzott a reggelihez, de a kifli mellett a tényleg friss, nem nejlonba izzasztott, hanem szinte házi szendvicsük mindezekért kárpótolt. Ha pedig egyszer még söröskrigliben tejet és kakaót is fognak mérni – kardozzák le a csak paragrafusokra emlékező hivatalnokokat! – én csodát fogok kiáltani.

Persze akkor is, ha ezen az elátkozott helyen sikerült gyökeret verniük, és miként Bécsben, meg az attól nyugatabbra fekvő városokban teljesen természetes, Szolnokon is megszokottá válik a pékséggel kombinált bisztró. Ami a fejemben annak a régi Tejivónak a modern változata.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Otthonos ízek

Vannak hétköznapi éttermek, amelyek éppen arra jók, hogy hét közben, munkaidőben egyszerű, de finom ebédet kínáljanak. Az ilyen helyek ajánlás útján találhatók meg. Például a Sütő utcában, a Le Diner Restaurant.

Jól van az úgy

Esküszöm, a jobbítási szándék vezérel. Mert ennek a helynek a Kossuth utcán nemhogy működnie, de hasítania kellene, ami könnyen sokak kedvence lehetne. De így? Vasárnap délután olyan zene üvölt, mint egy rossz falusi vurstliban. És mindenről süt, hogy jól van az úgy, semmi sem oszt vagy szoroz.

2010: Nagyon jó kezdés

A pincér nem leteszi az asztalra az étlapot, hanem kinyitva kézbe adja. Ráadásul tudja is, hogy mi van benne, sőt ajánlani is mer belőle. Két fogás között pedig nem eltűnik, hanem diszkréten a közelben marad, és olykor érdeklődik a véleményünkről. Amit az asztalunkra tesz, az Szolnokon kivételes. Liliomfi az élen!

Második terítés

Úgy tűnik, sokakat érdekel, hogy munkanapokon, hol lehet Szolnokon gyorsan és jót ebédelni. Tudják: mint egy polgár. A szűken vett belvárost most sem hagytam el, de a Stock Pub, a Tiszti Klub étterem, valamint a Kis Tisza mellett egy házhoz szállítót is kipróbáltam.