2025.10.14. (kedd)

Gyerünk a térre!

Gyerünk a térre!

Dátum:

Lehet, hogy nem itt látható az ország legnagyobb adventi koszorúja. Lehet, hogy nem ez a legjobb karácsonyi forgatag. Viszont ez itt van a Kossuth téren, és ha nem lenne, nekem hiányozna. Már csak egy kis hó kellene, ami kitart szilveszterig. Gyerünk a térre!

karacsonyif-2_400A karácsonyi díszbe öltöztetett Kossuth térre nemcsak azért jó kimenni, mert enni meg inni lehet, hanem mert úgy érezheti az ember, hogy tényleg városban lakik. Egy olyan városban, ahol az ott élők valamiféle közösséget alkotnak. Szerintem a karácsonyi készülődéshez éppúgy hozzátartozik a karácsonyi falu, mint az adventi koszorú, vagy az adventi naptár. Meghozza a hangulatot. És mivel nem lehet minden nap Bécsbe rohangálni az ilyesmiért, a magam részéről kifejezetten örülök, hogy a művház körüli karácsonyi vásár mellett van egy kulturált karácsonyi falu is Szolnokon.

Esténként jó benézni a Kossuth térre. Feldíszített fák, épületek, világító karácsonyfa, most először felállított fényszökőkút, méretes adventi koszorú és mesés illatokat árasztó házikók. Ha csak nem fázunk, nem kell szaladni. Kézen kell fogni a srácokat, és kint kell lenni a téren.

A sült gesztenye egész jó. Olykor kicsit apró, a sok vásárló miatt talán nem is sül át mind rendesen, mégis kihagyhatatlan. A forró zacskót kézbe venni, a meleg gesztenyéket pedig egyesével feltörni, a legjobb szórakozás, kihagyhatatlan program. A srácok a mini fánkra esküsznek, csokival leöntve. Erre ugyan mindig várni kell egy kicsit, de úgy látom, tényleg megéri.

karacsonyif-3_400A legjobb, hogy idén hagyományos lángost is árulnak a téren. Nem is értem, hogy eddig ez miért nem jutott senkinek az eszébe. Mintha a lángos a nyár csemegéje lenne! Holott hidegben is épp olyan jó a meleg lángos. Persze tartalmasabb étkekben sincs hiány. Jászlepényt két helyen is sütnek a téren – illata bódító -, de hurka, kolbász és egyéb magyaros pecsenye is található a házikókban. Nem mondom, hogy könnyű választani, sőt azt sem állítom, hogy ez az egészséges táplálkozás, de talán nem árt egy kicsit felkészíteni a gyomrunkat a karácsonyi őrületre.

Italból is van bőven. Ebben a témában nem vagyok kompetens, de úgy látom a forralt bor, a különféle pálinkák, és olykor a borok is megtalálják a maguk vásárlóit. Minden adott tehát, hogy összejöjjön a társaság a téren, akár egy pohár vagy egy tányér mellett.

Nem mondom, a sok sörpad és asztal helyett jobb lenne több pult, mert hidegben nem szívesen ül le az ember. Lehet, hogy néhány melegedő is jótékonyan hatna a közérzetre, meg az asztalokat is sűrűbben letörölgethetné valaki.

Amikor megnyílt az idei karácsonyi falu a Kossuth téren, komoly vita alakult ki arról, hogy itt látható-e az ország legnagyobb adventi koszorúja vagy sem. Megmondom őszintén, nem érdekel. Szerintem sokkal fontosabb, hogy bő egy hónapon keresztül élet van a téren, a város szívében.

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.