2025.10.14. (kedd)

Halból van a kolbász

Halból van a kolbász

Dátum:

A Halkolbász Lovagrend június 9-én rendezi meg a Kossuth téren a IV. Halkolbász Fesztivált, ahol nemcsak bemutatják ezt a különleges ételt, de lelkes csapatok gasztronómiai tudásukat is összemérik. E Szolnokhoz kötődő ételkülönlegességről és a fesztiválról az egyik szervezőt, Sipos Lászlót kérdeztük.

– Mire számíthatnak azok, akik kilátogatnak a fesztiválra?

– Legalább 12-13 csapat fog majd különböző halételeket készíteni a Kossuth tér kőszinpad felőli végén. Nemcsak szolnokiak lesznek közöttük, de Szarvasról, Békéscsabáról, Ceglédről, Békésszentandrásról és Budapestről is várunk nevezőket. Miközben ők sütnek, főznek, természetesen lesznek bemutatók is, így csinálunk úgynevezett látványtöltést, amikor bárki megnézheti, hogyan is készül a halkolbász.

– Hogyan készül?

– A lényege ennek is ugyanaz, mint a hagyományos kolbásznak, csak esetünkben különböző halak részeit töltjük a bélbe. Természetesen a halkolbásznak is rengeteg változata létezik, hiszen például juhbélbe vagy sertés vékonybélbe is lehet tölteni, amikből általában sütőkolbász, vagy olajban, roston, tepsiben netán kemencében megsüthető kolbász lesz. Van olyan változata is, amit füstölünk, és mint szárazkolbászt fogyasztunk, de nagyon finom esetleg paprikás krumpliban vagy levesben. Az első általunk készített halkolbász még klasszikus magyaros ízesítéssel, tehát fokhagymával, paprikával, sóval, borssal és egy pici szerecsendióval készült. Azóta a kísérletező kedvnek köszönhetően rengeteg féle született, így van már bajor stílusú fehér kolbász paprika nélkül, francia, mediterrán, zöldfűszeres, sőt zöldséges is.

– Bármilyen halból lehet halkolbászt készíteni?

– Elvileg bármilyenből, aminek kellő mennyiségű húsa van. Nem hinném, hogy apró keszegekből érdemes lenne kipróbálni, bár ki tudja. Mivel mi szolnokiak vagyunk, lehetőleg folyami, élővizi halakból, harcsából, pontyból, csukából, busából, amurból szeretjük elkészíteni. De azon sem kell meglepődni, ha tengeri hal is kerül a kolbászba, mert például a lazaccal a harcsa nagyon jól megbolondítható. Őszintén megmondom, a receptek száma végtelen, mi is folyamatosan ötletelünk. Két éve például kipróbáltuk a halhurkát, amibe a belsőség mellé ikra, haltej és máj is került. De létezik haltatár, halgombóc és halfasírt is. Most pedig azt találtuk ki, hogy úszóhólyagba töltve halsajtot készítünk, füstölve.

– Többször hivatkozik az ötletelésre. Az eredeti ötlet, a halkolbász készítése kitől származik?

– Nem igazán jártunk utána, így lehet, hogy halból bélbe töltött ételt már mások is készítettek. Kifejezetten halkolbásznak viszont még nem leltük nyomát. Esetünkben Kiss József, a Halkolbász Lovagrend főkolbásznokának a nevéhez fűződik az első töltés, akit nemcsak a horgászás, de a gasztronómia is érdekel. Abból indult ki, hogy olyan ételt készítsen, amit azok is szívesen megesznek, akik esetleg a szálka miatt idegenkednek a haltól. Ezt követte az a rengeteg kísérletezgetés, amiből mára kialakult az a típus, amit szolnoki halkolbásznak nevezhetünk.

– A többes szám kikre vonatkozik?

– Ez az egész egy szomszédságból lett baráti társaságból indult. Először csak érdekesség volt, talán egy jó vicc. Ahogy azonban egyre több embernek megmutattuk, kiderült, hogy talán többről lehet szó. Ezért is vágtunk bele négy évvel ezelőtt a Halkolbász Fesztivál szervezésébe, és emiatt jött létre a gasztronómiai lovagrendünk is.

– Mennyire ismertek ezek az ételek Szolnokon kívül?

– A haltatár sok étlapon feltűnik, a halkolbásszal és a többivel viszont mindig meglepetést okozunk. Nemcsak a gasztronómiai szakma, de az egyszerű ínyencek is rá szoktak csodálkozni, és megkóstolják. Sok bemutatót tartottunk már, idén is ott leszünk a Szarvasi Halas Napokon, illetve a Gulyásfesztiválon, sőt jövőre egy erdélyi kolbászfesztiválra is meghívtak már bennünket.

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Bűnös város?

A nyár legforróbb ötven napjában Szolnokról megjelent cikkek 75%-a valamilyen bűnügy kapcsán említette a várost. A kultúra és a gazdaság együttesen nem érte el a 7%-ot. Hírünk az országban.

Hatvanból hat

Szép lett volna, ha a Szolnok 950 keretében megnyílik, és nem azt kell újra leírni, hogy 2019 óta zárva. Eddigi 60 évéből 6 év vendégek nélkül telt. Ma se tudjuk, meddig lesz így.

László Béla-jelenség

Nevezzük így a jövőben azokat a szolnoki történéseket, amiket megszállott emberek akkor is megvalósítanak, ha hivatalos helyről segítséget és támogatást nem vagy alig kapnak. A jelenség fontos mozgatója, hogy az aktuális illetékesek tudják, a megszállottak akkor is megcsinálják, ha belepusztulnak.

Miért hagyjuk?

Elkeserítő, ahogy a Tisza mederpartjából napról napra többet lehet látni, miközben néhány hete még a füves területig ért a víz. A Zagyváról nem is beszélve, ami lassan állóvízzé vagy pocsolyává változik. Ha így haladunk, a "vizek városából" a kiszáradt medrek városa leszünk. De miért?