2025.08.27. (szerda)

Kellemes savanyúságos

Kellemes savanyúságos

Dátum:

A jó savanyúság olyan, mint a desszert - és fordítva -, lehet nélkülük is jót ebédelni, csak éppen nem érdemes. És miként jó desszertet, úgy jó savanyúságot is lehet otthon is csinálni, de bizonyos kivételektől eltekintve azt mondanám: minek, ha vannak profik. Például a szolnoki piacon.

Nem tudom, mikor és hogyan fedeztem fel a szolnoki piaccsarnokban, az Ady Endre út felőli oldalon, a középső bejárat utáni első sarkon működő Vecsési savanyúságost, így azt kell mondanom, hogy számomra a létezése egy öröktől való tény és állandó. Miként tényként kezelem azt is, hogy a hűtőnkben évszaktól függetlenül mindig lenni kell az apró, csemege uborkájukból és a káposztával töltött almapaprikájukból, sőt – nem miattam – a céklájukból is, ha pedig ezek kifogynak, akkor irány a piac. Nem olyan bonyolult dolog ez. Sőt inkább azt mondanám, ha az ember felfedez valami jót, és abban nem csalódik, akkor azt őrizze, mint egy kincset, hisz mégiscsak ilyen apróságokból áll össze a nagy egész. Aminek fontos részei az asztali örömök.

A fával burkolt, dekoratív kis állandó standon általában két – számomra – nagymama-szerű, és ettől nemcsak szimpatikus, de különösen megbízható hölgy szokott kiszolgálni. Olyanok, hogy egy ideig simán el tudtam róluk képzelni, hogy amikor nem velem foglalkoznak, akkor ott a standon, vagy zárás után odahaza reszelik a káposztát, töltik a paprikát, savanyítják az uborkát. Ma már persze tudom, hogy mindaz, amit árulnak, egy vecsési vállalkozás kínálata. Nagyjából félszáz, különféle savanyúság. Olyan növényekből, amelyek többségében bármelyik hazai kertben megteremnének. Csak hát azért a kétheti befőttes üvegnyi uborkáért, almapaprikáért, néha csalamádéért és egyéb csodáért én biztos, hogy nem veszek kertet, és nem nyitok házi konzervüzemet. Inkább megfizetem, hogy más neveli, leszedi, elkészíti, kiszereli, elhozza és eladja nekem.

Sőt, az árban még azt is hajlandó vagyok megfizetni, hogy nekem ez a kis „ékszerdoboz” egy kiállítóhely is egyben. Ami beindítja a fantáziámat. Mert nézem a savanyított kisdinnyéket, és beugrik nagymamám, aki imádta ezt, én meg a mai napig nem értem, hogy lehet ilyesmit a dinnyével elkövetni, de várom a pillanatot, amikor bátorságot gyűjtök és megvilágosodok. Vagy ott vannak a különféle paprikák, amelyek teljesen összezavarják a látásomat, mert nézem őket, és már ott rotyog mellettük a tepsiben a friss hurka, kolbász. És jaj, az uborkák, hát nem a nyári fesztiválok szabadtéri Laci-konyháit idézik? A zöldség egészséges és nem hizlal. Ha nem teszünk melléjük semmi mást. De az meg milyen?

Tényleg igaz, hogy ha egy várost meg akarsz ismerni, akkor menj el a piacára. És bár a szolnoki piacon, ezen a helyen vecsési savanyúságokat árulnak, a magam részéről bárkinek szívesen megmutatom helyi különlegességként. Hiszen ez az egy savanyúság szaküzletünk van. Ahol persze árulnak tésztát, meg gyümölcslét, és ki tudja, még mi mindent, meg tudom, hogy vannak, akik a piac másik végében lévő vödrös-hordós savanyúságosra esküsznek, ami egy másik kategória. Ám ez a pici boltocska, azzal a pár tucat különlegességével, „terített” pultjaival – még zárás előtt is egy órával – kiszolgálásával valami egészen különleges. Legalábbis nekem. Mert itt és most ez így az enyém, az életem része. De hajlandó vagyok osztozni. Egészségünkre!

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Kell a Hisztéria

Tudják, miben hasonlít Budapest és Szolnok egykori korzója, azaz az Andrássy és a Szapáry út? És azon gondolkodtak már, hogy Szolnok legnagyobb "sétatere", a Tisza-parti sétány közvetlen közelében miért nem lehet fagyit kapni? Tudom, minden változik, de azért segíthet a Hisztéria.

Szolnoki isler

Tessék délután elsétálni a Dózsa György utcába. Az utca felénél pedig beleszagolni a levegőbe. Ez persze kínzás lesz, mert a Gourmand Sütiház ilyenkor általában már vagy nincs nyitva, vagy üresek a pultjai. Ha a habos isler valóban szolnoki specialitás, akkor az egyik legfinomabb változatát itt készítik.

Jó helyen jó hely lehet

Szolnok talán legforgalmasabb zebrájánál kávézót nyitni, ígéretes vállalkozás. Speciális olasz kávéra építeni a kínálatot, elismerendő ötlet. Nem spórolni a dizájnon és a berendezésen, tiszteletre méltó dolog. Lássuk, mindez mire lesz elég a Skála sarkán, ahol a Pellini kávézót próbáltuk ki.