2025.10.13. (hétfő)

2010: Halat, mi jó falat

2010: Halat, mi jó falat

Dátum:

A baconszalonnába göngyölt, filézett fogas osztályon felüli volt. A fokhagymakrém-leves megkedveltette magát. A gyümölcsleves tisztességesen megoldott feladatnak tűnt. A halászlé pedig az utolsó cseppig elfogyott. És mindezt előzékeny, igazi pincér tette az asztalunkra a Halászcsárdában, a hídnál.

Ahogy megszépült a Szabadság téri sarki ház, ott a Tisza-híd belvárosi felhajtójánál, úgy vált egyre hívogatóbbá a Halászcsárda. Először csak a déli menüt próbáltam ki, hiszen nem mindegy, hogy a napi, kötelező gyakorlatot miként teljesíti egy konyha és a személyzet. És többszöri próbálkozásra sem volt benne komoly hiba.

halaszcsarda2_400Aztán jöttek a hírek, hogy esténként és hétvégén is érdemes beülni a Halászcsárdába. Ami nem hivalkodó, inkább hangulatos hely. Ahol nem a külcsínnel, hanem a magára valamit is adó étterem lényegével, a konyhával akarják megfogni a vendégeket.

Szegedre nem lehet úgy elmenni, hogy az új híd lábánál, az ártérben, a két halászcsárda valamelyikébe ne menjen be az ember. Egyszerűen nem lehet velük melléfogni. Miért ne lehetne ilyet Szolnokon is találni? A Tisza fővárosában is kellenek olyan helyek, ahová a halétkekért érdemes betérni.

Most már állíthatom, hogy igen, Szolnokon is van ilyen. A Szabadság téri Halászcsárdában a kínálat bőséges, az adagok emberesek, a minőség pedig kiváló. Azt hiszem, nem csinálnak semmi különlegeset, nem mozdulnak a modern konyhaművészet felé, csupán becsületesen művelik azt, amit a többség egy halászcsárdától elvár. Nem tocsognak a zsírban, nem ver arcon a túlzott fűszerhasználat, a tányéron nem több a külcsín, mint a lényeg. A Halászcsárda konyhája egyszerűen az, ami.

Sokszor leírtam már, és most se tudom megállni, hogy ne pötyögjem ide: egy étteremben legalább annyit számít a pincér, mint a konyha. A Halászcsárdában ez is teljesen rendben van. Gyors, udvarias és figyelmes. Nem emlékszem, mikor jutott eszébe utólag egy pincérnek, hogy az ásványvízhez külön jeget és citromkarikákat is hoz, hátha úgy szereti a kedves vendég. És valóban! Olyan régen nem volt már ilyesmiben részem, hogy meg is feledkeztem róla. Az pedig, hogy a gyereknek rendelt fogás esetében felajánlja, fél adag is elég lesz, arra utal, hogy szíve mélyén visszavár bennünket.

Van is rá oka. Főleg ha arra gondolok, hogy a Halászcsárda árai megfizethetőek, így igazi alternatívája lehet a félnapot felemésztő, alaposan utána számolva pedig nem is biztos, hogy olcsóbb hétvégén otthon főzött nagy, családi ebédnek.

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.