2025.08.28. (csütörtök)

2010: Nagyon jó kezdés

2010: Nagyon jó kezdés

Dátum:

A pincér nem leteszi az asztalra az étlapot, hanem kinyitva kézbe adja. Ráadásul tudja is, hogy mi van benne, sőt ajánlani is mer belőle. Két fogás között pedig nem eltűnik, hanem diszkréten a közelben marad, és olykor érdeklődik a véleményünkről. Amit az asztalunkra tesz, az Szolnokon kivételes. Liliomfi az élen!

liliomfi2Ha most azt kérdeznék tőlem, hogy melyik Szolnok legjobb étterme, akkor habozás nélkül azt válaszolnám: a színházzal szemben pár hete megnyílt Lilomfi. És önző módon azonnal azt javasolnám, hogy próbálják is ki. Mert, ha sokan lesznek ott vendégek, akkor talán a tulajdonos és a konyhafőnök sem adja majd alább, nem megy le gagyiba, és sokáig műveli, amit most elkezdett. Egy ilyen – vagy az első ilyen – helyre Szolnoknak szüksége van.

Az, hogy a Liliomfi Étterem és Kávéház belülről ki lett találva, bárki láthatja, aki benéz a hatalmas üvegportálokon. Az olíva, a krém és barna színek ma divatos kavalkádja, igényes anyagok, a lehetőségekhez képest jól kialakított terek. A Makk Károly rendezte Liliomfiból üvegre vitt képek pedig csak apró ajándékok. Szerintem Darva Iván volt a színészkirály – és itt lélekben vele is vacsorázhatunk.

A személyzet udvarias, jól öltözött és felkészült. Vagy volt gyerekszobájuk, vagy volt mesterük, akitől elleshették a különleges szakmát. Nem tolakodnak, de mindig jelen vannak. Nem várakoztatnak, hanem kiszolgálnak. Nem beszélnek, hanem társalognak. Mindezt azért, mert a tulaj nem fukarkodott a létszámmal. Miként a pincérek ruhatárával sem: a tér kitalált részei.

Az étlap nem bőséges, de elegendő, nem mulatságos, de kellően informatív. Minden fogásból van választék. Az asztalunk pincére pedig bátran ajánl is, hisz láthatóan nemcsak olvasta, de kóstolta is azokat, amikről beszél. A padlizsánkrém tényleg kiváló: kellően fokhagymás, lágy és krémes. A lazacsteak szarvasgombás raviolival, felejthetetlen. De kiváló a háromgombás tésztájuk, és a desszertek közül sem szabad kihagyni a mákos metéltet és az almatortát. No, jó, kávéban nem az övék a szolnoki pálma.

A másfél órás vacsora remek program volt. Ahogy elhelyezkedtünk, már érkezett is a pincér, aki aztán nagyon jó ütemben hozta a fogásokat. A hangszórókból kellemes hangerővel, nagyon jó zene szólt, és mivel minden asztalnál ültek, az egész hely duruzsolt. És a számla kiegyenlítésénél sem éreztük azt, hogy sokat fizetnénk. Sőt, szerintem nagyon jól jártunk, ha az ár-érték arányt nézzük.

Ilyen hely, ilyen kiszolgálás és ilyen konyha eddig nem volt Szolnokon. Ha ugyanez a Liliomfi Budapesten nyitotta volna meg kapuit – akár a Liszt Ferenc téren, akár a Ráday utcában, akár a Sas utca környékén – pillanatokon belül felkapott hely lenne.

Nagyon jó kezdés. Adjanak nekik, és ezzel a városnak is egy esélyt. Mert ilyen helyek kellenek.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.