2025.10.13. (hétfő)

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

Dátum:

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Nem vagyunk egyformák, én például nem szeretek ebédet házhoz rendelni. Egyrészt, mert a szállítás alatt óhatatlanul hűl az étel, ezzel némileg változik az állaga és szerintem az íze is, másrészt idegesít a rengeteg csomagolóanyag, harmadrészt pedig, ha már fizetek, akkor legalább ne nekem kelljen a pincérnek és a mosogatófiúnak is lennem. Otthon jobb nekem a hazai. Ebből viszont az is következik, hogy ha hétközben valahol ebédelni akarok, akkor sokszor a távolság és az ezzel összefüggő időráfordítás a főszempont. Részben ez is volt az oka, hogy sokáig nem próbálhattam ki újra a Beer and Burgers kínálatát, amivel legutóbb és először akkor találkoztam, amikor a Mártírok úti éttermüket a kellemes kerthelyiséggel megnyitották. Őszintén megmondom, kevés szolnoki hely van, amelyikről ennyit olvashattam az utóbbi években, sőt ennyiszer „jött szembe” az ajánlata, mint nekik, úgyhogy nagyon érett az újbóli felkeresés.

Ahhoz a nemzedékhez tartozom, aki az első hamburgerezős élményeit még mindenféle maszek lakókocsik, vásározók és gebines büfék előtt szerezte, a Moszkva tér című filmben is megénekelt íztakaró csalamádék kíséretében. Aztán persze a rendszerváltás után engem is beszippantottak a gyorsbüfék egyenízei, hogy végül az elmúlt években vagy évtizedben megérkezzek az igényes, „kézműves” hamburgerek világába. Ahol tényleg születhetnek és születnek is csodák. Valószínű, a szolnoki Beer and Burgers csapata sem véletlenül gyűjti az elismerő okleveleket az étterem falán. Amik mellé én is szívesen felrajzolom a magam elismerését az Alabama burger kreációjukért.

Egy szerda déli ebéd alkalmával került elém az Alabama burgerjük menüben. Valahogy úgy alakult, hogy volt időnk a megszokottól távolabb ebédelni. Ám a Beer and Burgersben szerda délben legkevésbé sem időre volt szükségünk, mert bár a benti helyiségben minden asztalnál ültek, illetve cserélődtek a vendégek, meglepő gyorsasággal érkezett asztalunkhoz a három különböző étel. És minden pazarul friss és finom volt, így az a bizonyos második falat után elhangzó óhajtás a sokadik után is elhangozhatott volna, és azt hiszem, el is hangzott. Három különféle kérés, három osztatlan elismerés. Tényleg úgy távoztunk, hogy igazi kincseket és élményeket olyan helyeken is találhatunk, amikhez helyismeret kell, és nem hullhat bárki ölébe. Minden tekintetben jó volt a Beer and Burgers vendégének lenni egy hétköznapon, egy nem hétköznapi ebédre.

És itt térjünk vissza ahhoz, hogy nem vagyunk egyformák, és nem könnyű kétszer ugyanazt produkálni, meg kétszer ugyanabban a folyóba se léphetünk! Persze, természetes az igény arra, hogy bizonyos helyeken ugyanazt kapjuk, és ugyanúgy ne változzon az élmény, mint nagymamánk konyhájában. Ám azt is be kell látni, hogy a vendéglátásban a hétvége nem egyszerű dolog. Több a vendég, miközben a konyha mérete és a személyzet létszáma sincs gumiból. Legyünk megértők! De ne hallgassuk el a személyes tapasztalatot, hogy a Beer and Burgersben a szombati már messze nem volt az az élmény, mint a szerdai. A buci minősége, a megrendelt és megkapott köret közötti különbség, az aszott virslire emlékeztető grillkolbász, és ráadásul ezekre is kifejezetten sokat vártunk.

Ám ennek ellenére se írjuk le a helyet, hiszen a színházban is előfordul, hogy ugyanazt a darabot egyszer fergetegesnek máskor meg letudottnak látjuk! Inkább véssük fel magunknak azt a tapasztalatot, hogy a Beer and Burgersbe inkább hétköznap üljünk be, mert akkor másik, minden tekintetben szerethető arcát mutatja a hely! Az ilyen hétköznapokért lehetünk annyira együttműködők – hiszen a vendéglátás a vendégen is múlik -, hogy e tudás birtokában, és nem átlagolva értékelünk. És nem is vagyunk egyformák. Nekem a Beer and Burgers egy darabig csak hétköznapon lesz nem hétköznapi.

Előző cikk
Következő cikk

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.

Jól van az úgy

Esküszöm, a jobbítási szándék vezérel. Mert ennek a helynek a Kossuth utcán nemhogy működnie, de hasítania kellene, ami könnyen sokak kedvence lehetne. De így? Vasárnap délután olyan zene üvölt, mint egy rossz falusi vurstliban. És mindenről süt, hogy jól van az úgy, semmi sem oszt vagy szoroz.