2025.10.15. (szerda)

Kettő az egyben

Kettő az egyben

Dátum:

Ha jól értem, megszűnt az Andante, amit a Barta-palota pincéjében összenyitottak az ismét működő Jazz-zel, így most lényegében egy bisztró és egy étterem is van a Tiszai hajósok tere és a Sóház utca sarkán. Új étlap(ok), új árak, némi bizonytalanság.

A többiek az Andantéba akartak menni, én inkább valami hagyományosra vágytam. Mivel azonban ballagások is voltak a városban, és néhányan már az anyák napját is ünnepelték, végül úgy indultunk el ebédelni, hogy oda ülünk be, ahol lesz hely. Így kötöttünk ki a volt Andante teraszán, ahol az eső után még csak törölgették a bútorokat, és a személyzet némi bizonytalansággal próbálgatta a fali táblára felírni a napi ajánlatot. Lényegében ekkor szembesültünk a ténnyel, hogy az Andante megszűnt, és a helyén, Jazz néven egy régi-új hely kezdte meg a működését. Az új helyekkel szembeni jogos bizalmatlanság jogát fenntartva, addig nem is rendeltünk italt, amíg nem láttuk az étlapot.

Amiből a Jazz per 2 – talán ez a neve az Andante utódjának – belső helyiségében végül két különböző is került elénk. Egy alátétszerű a sarki Jazzből, rajta inkább bisztró ételekkel, és egy hagyományos, könyvszerű, onnan, ahová az eső elől bemenekültünk. A két étlap teljesen rendben is volt, hiszen így a korosztályi különbségből adódó elvárásokat is át lehetett hidalni, ráadásul a két kínálat vegyítése sem zavarta a visszafogott személyzetet. Azaz egy asztalnál ülve, két helyen érezhettük magunkat.

Nem vagyok túl bonyolult gasztronómiailag. Ha egy helyen limonádét és húslevest is kínálnak, akkor hétvégén délben biztos, hogy ezekből is rendelek. Mert sok mindent elárulnak az adott helyről. Az új Jazz limonádéja például remek nyitás volt. Nincs túlspilázva, kellemes az íze, megfelelő a hőmérséklete, és nem gyümölcssaláta, hanem folyadék, azaz a citrusfélék csak szolid mennyiségben úsznak a pohárban. Ehhez képest a húsleves viszonylagos csalódás volt. Az egy dolog, hogy az ár és a mennyiség akkor sincs arányban egymással, ha méretes tányérba merik a levest, hisz ennyi pénzért a fővárosi Liszt Ferenc téren többet és jobbat adnak a magyar konyha alapleveséből. Az viszont már elkeserítő, hogy bár nincs két egyforma húsleves, itt langyos, ropogós borsóval és tésztával tálalt, valamelyik fűszerből túladagolt ételt kaptunk. Olyan szomorú és lelketlen volt, mint a kiszolgálás. Persze nem hagytuk a tányérban a levest, de 990 forintért egészen másra számítottam.

Még szerencse, hogy a második fogással tudtak javítani. A szezámmagos szűzérmék krumplipürével például kifejezetten jól eltalált összeállítás volt. Még akkor is, ha az uborkasaláta helyett én más ízt tennék mellé, ami nem azt jelenti, hogy kétségbe szeretném vonni az alkotó szabadságát. Mivel a többiek főfogásába is belekóstoltam, nyugodt szívvel mondhatom, hogy a bisztróból rendelt cézár saláta is teljesen rendben volt, semmivel sem fukarkodott, sőt a bacon kifejezetten feldobta. A kenyeres kosárkában feltálalt, ugyancsak bisztróbeli hamburger is sikert aratott, sőt a gnocchit sem lehetett kihagyni. Azaz a levestől eltekintve, az asztalra kerültek közül semmibe se tudnék belekötni.

Az persze kérdés, hogy mi lesz ennek az Andante belsejű – nem változott semmi -, átnevezett, kettő az egyben hely sorsa a gasztronómiai szempontból az elmúlt hónapokban alaposan visszalépő Tiszai hajósok terén. Képesek lesznek-e versenyre kelni a Galéria hagyományos kínálatával? Lesz-e kereslet a kicsit magasabb árkategóriájú, modernebb tálalású, Szolnokon talán csak a Liliomfiból ismert konyhára? Az asztalra kerülő kínálaton kívüli körítéssel, el tudják-e hitetni, hogy itt tényleg valami új születik, avagy csak a magasabb árral, a Szolnokon még szokatlan tálalással akarnak hűséges vendégeket szerezni?

Előző cikk
Következő cikk

Megosztás:

Legfrissebbek

Egy év

Mellé ment

Kinek az oszlopa?

Buborékfújók

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.