2025.10.13. (hétfő)

Margaréta one man show

Margaréta one man show

Dátum:

A Margaréta Pizzéria élvezetéhez kellett egy trükköt találni. Amióta ez működik, sokkal szívesebben járunk a Pólya Tibor utcára nyíló, tabáni vendéglőbe. Amelyik egy igazi one man show.

margareta-2_400Lehet, tévedek, de emlékeimben úgy él, hogy a Pólya Tibor utcai pizzéria volt az első ilyen jellegű intézmény a városban. Pici, olaszos étterem, ahol viszonylag sok pizzából – feltétből – lehetett választani már akkor is, amikor ez még Pesten sem volt megszokott. Régen ez igazi különlegességnek számított Szolnokon.

És az elmúlt két évtizedben a Margaréta Pizzéria nem sokat változott. Ami nem baj. Továbbra is a város legkisebb étterme: talán ha húszan elférnek a sorház nappalijában kialakított helyiségben, amit a kerthelyiség maximum ennyivel tud még megtoldani. Persze ennyi vendéget én még soha nem láttam benne, ami nem is gond, mert félő, hogy a nagyobb tömeget nem bírná a személyzet.

A Margaréta Pizzéria egyik különlegessége ugyanis a személyzet. Hogy az pontosan hány főből áll, el nem tudom képzelni. Az elmúlt két évtizedben én mindig csak azt a kedves, szemüveges urat látom a placcon. Én ott mástól még nem rendeltem, de azon se lepődtem meg, amikor házhoz szállítást kértünk, és a gyönyörű, régi, eredeti barna 244-es Volvóból is ő szállt ki kezében a dobozokkal. Ezek alapján nem lepődnék meg azon sem, ha a pizzákat is ő készítené, ami némi magyarázattal szolgálna az évek óta változatlan ízekre is. Amit szeretek.

Persze a Margaréta Pizzéria rákfenéje is ez az egyszemélyes működés. Aki próbált már éhes kiskorúakkal étteremben kulturáltan viselkedni, az könnyen megérti, hogy miről beszélek. Az érkezés és a megrendelt ételek asztalra kerülése között eltelt idővel arányosan csökken a jól viselkedési együttható. És hiába magyarázzuk, hogy ez az a finom pizza lesz, amit mindenki szeret, amíg az nincs az asztalon, nem vagyunk egy minta család.

De nem azért vagyunk, hogy a problémákat megoldatlanul hagyjuk. A párom szülei találtak egy zseniális megoldást a gondunkra. Ha tudjuk, hogy a Margarétában akarunk a gyerekekkel vacsorázni, körülbelül a várható érkezés előtt fél órával odatelefonálunk, bediktáljuk a rendelést, és azonnal jelezzük, hogy nem kérünk házhoz szállítást, inkább mi megyünk házhoz, mármint vendéglőhöz. És kényelmesen felöltözünk, vagy elintézünk még néhány apróságot, és miután beléptünk és leültünk, már szinte azonnal jön is a megrendelt ételünk.

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.