2025.08.27. (szerda)

Délben, mint egy polgár

Délben, mint egy polgár

Dátum:

Ebédelni pedig kell. Délben vagy dél körül. Lehetőleg gyorsan és megfizethető áron. Az üzemi étkezdék kora lejárt, és menzára se járhat mindenki. Szerencsére egyre több szolnoki étterem ismeri fel, hogy egy jól eltalált déli menü is hozhat vendégeket. Szubjektív ebédkörkép.

Munkanapokon az ebéd helyszínének kiválasztása nagyon szubjektív döntéssel kezdődik. Milyen messze van az adott étterem a munkánk helyszínétől? Gyalog még kényelmesen elérhető, avagy autóval normálisan, a fél város megkerülése nélkül megközelíthető. Nekem a belvárosi éttermek esnek útba, így alapvetően ezekbe járok. Szerencsére a Kossuth tér és a Tisza-part között az elmúlt években bővült a választék, ráadásul úgy tűnik, ez a tendencia hamarosan folytatódik is.

A Tiszai hajósok terére azért jó ebédelni menni, mert három – hamarosan talán négy – hely közül is választhatunk. Legalábbis dél körül. Ahogy ugyanis egyre távolodunk a tizenkét órától, úgy kerülnek be az éttermek ajtói mellől a menüket soroló krétás palatáblák. Amit persze megértek, ha nem kettőkor tudok ebédelni indulni.

A legtovább a Galériában járhatunk szerencsével. Itt egyébként minden nap egy levest, kétféle második fogást és salátát vagy desszertet kínálnak 890 forintért. A menüjükkel akár egy hétre előre is számolhatunk, hiszen a bejárati ajtóra szemmagasságba kifüggesztik, de a Galéria honlapján is mindig megtalálható az ajánlatuk. Nagy előnyüknek tartom, hogy délben is viszonylag sok pincérrel dolgoznak, így még akkor sem kell sokat várni, ha többen is ezt a helyet választják aznap. Ami úgy tűnik, elég sokszor előfordul, hiszen kiszámíthatóan hozzák azt a magyaros konyhát, amit a legtöbbünk otthon is megszokott. Délben semmi csicsa, semmi túlzás, ismerős ízek, elfogadható adagokban, kulturáltan tálalva.

Ha egy kicsit furfangosabb ízekre vágyunk, akkor a tér és a Sóház utca sarkán lévő Jazzbe érdemes betérni. Egyszer majd megfejtem a szakácsukat, aki a leghétköznapibb menübe is tud valami különleges ízt csempészni. Kicsit drágábbak ugyan, mint a Galéria, ám a 950 forintért többre is számíthatunk. Itt ugyanis nemcsak leves, második és desszert jár a déli ebédhez, hanem egy pohár ásványvíz és egy kávé is. Amennyiben ezeket máshol is megvesszük, már nem biztos, hogy az a drágább, ami elsőre annak tűnik. Tudom, hogy megoszlanak a vélemények, de nálam sokat dobott a Jazzen, hogy végre tilos dohányozni.

Déli menü kérdésében néhány hónappal ezelőtt még az Andantéra esküdtem volna, különösen csütörtökönként, amikor a három második fogásból annyit ehettünk, amennyi tetszett. A tél azonban úgy tűnik, nem tett nekik jót, néha kissé hideg is volt lent, lassult is a kiszolgálás, és olykor magányosan is ücsörögtünk a teremben. De legyünk optimisták! A napokban már a téren is lehetett náluk ebédelni 890 forintért. És hát őszintén megmondom, bácskai rizses húsban egész jót produkálnak.

Persze hétköznap is lehetnek ünnepnapok, amikor kicsit többre vágyunk. Ilyenkor egyértelműen a színházzal szemben, a Liliomfiban kell ebédelni. Ugyan itt a legdrágább a déli menü, de itt teszik hozzá a legtöbb pluszt kiszolgálásban, tálalásban és ízekben. A Lilomfiban hétköznap délben is különleges vendégnek érezhetjük magunkat, akinek lesik a kívánságát a pincérek. A konyhából pedig olyan fantáziadús remekeket hoznak ki, ami nem hétköznapi. Csupa olyan íz, ami nem durván, de valahogy mégis eltér a megszokottól. A tálalás pedig első osztályú, esküszöm, tanítani kellene viselkedés kultúra órákon.

Ebben a felsorolásban semmilyen szempontból sem „a másik véglet” kategória a Kossuth tér sarkán lévő Belvárosi Korzó Ételbár, hanem csupán más – és egyben nélkülözhetetlen – műfaj. Az egyik utolsó, de vállalható, tálcás, önkiszolgáló étterem Szolnokon. Ami nem is akar másnak mutatkozni. Egy nagy tál leves, méretes adag második fogás, gyors és egyszerű kiszolgálás a város közepén 790 forintért. Ráadásul elfogadható a főztjük, így ha éppen ez esik útba, gondolkodás nélkül betérek.

Mert ebédelni szerintem kell. Bár a mondás nem pontosan erre vonatkozik, de nekem tizenkettő körül mindig eszembe jut: „délben, mint egy polgár”.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kávéház sirató

Lepattantam a Café Frei ajtajáról. Technikai okok miatt zárva. Mondják: az üzemeltető, a franchise tulajdonos és bérlemény gazdájának háromszögében vész el a város legjobb kávézója. Kesergek, háborgok és nagyok haragszom minden érintettre.

Jó a kezdés

"Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől" - áll Plinius középkori füvészkönyvében. Ha ekkora elvárásaink nincsenek is a Tiszai hajósok terének legújabb éttermével szemben, arra azért joggal számíthatunk, hogy valami különlegeset kapunk.

Margaréta one man show

A Margaréta Pizzéria élvezetéhez kellett egy trükköt találni. Amióta ez működik, sokkal szívesebben járunk a Pólya Tibor utcára nyíló, tabáni vendéglőbe. Amelyik egy igazi one man show.

Jó helyen jó hely lehet

Szolnok talán legforgalmasabb zebrájánál kávézót nyitni, ígéretes vállalkozás. Speciális olasz kávéra építeni a kínálatot, elismerendő ötlet. Nem spórolni a dizájnon és a berendezésen, tiszteletre méltó dolog. Lássuk, mindez mire lesz elég a Skála sarkán, ahol a Pellini kávézót próbáltuk ki.