2025.08.27. (szerda)

Jó a kezdés

Jó a kezdés

Dátum:

"Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől" - áll Plinius középkori füvészkönyvében. Ha ekkora elvárásaink nincsenek is a Tiszai hajósok terének legújabb éttermével szemben, arra azért joggal számíthatunk, hogy valami különlegeset kapunk.

Számomra már az is örömteli, hogy a Tiszai hajósok terének legrégebbi háza – amelynek egyik felét a Galéria étterem foglalja el – a Papsajt étterem és kávéház megnyitásával teljes egészében megújult. Bár alapvetően nem nyúltak hozzá az épület külsejéhez, de a bejárat elé kihelyezett székek és terített asztal, a lobogó zászlók és a hangulatos nyárestéket ígérő belső udvar elsőre is igényes vendéglátóhely benyomását keltik. Belépve ugyan kicsit meglepő, hogy szinte belátunk a konyhába, bár ez inkább azt is sugallhatja, a hely kitalálóinak és működtetőinek a lényeg tekintetében nincs takargatni valójuk.

A Papasajt belülről nem óriási. Két szobányi helyiség, amiben talán negyven ember fér el kényelmesen. Az enteriőr szakember vagy az átlagnál jobb ízlésű tulajdonos munkája lehet. Még akkor is, ha nekem kicsit minimalista, és a belső helyiségben úgy érzem magam, mint egy olyan új lakásban, amit még nem laktak be.

Az étlapot már a bejárat előtt fellapozhatjuk, és két dolgot azonnal leszűrhetünk belőle. Az egyik, hogy nem akarnak bennünket áttekinthetetlen és felfoghatatlan tételszámú ajánlattal traktálni. Részben talán azért, mert lassan ez a honi éttermi trendektől is távol áll, részben pedig azért, mert becsapni se akarnak, hiszen ekkora konyhában nem lehet túl sok féle ételt tisztességesen és bármikor elkészíteni.

A másik, amit leszűrhetünk, elsősorban a napi menük kínálatából, hogy a Papsajt valóban új színt akar hozni a szolnoki éttermek kínálatába. A normál menü mellett ugyanis kínálnak fitness, gluténmentes, vegetáriánus, tejcukor érzékenyeknek szánt és paleolit menüt is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezek egy részére nem vagyok rászorulva. Másik részéről pedig bevallom, egyelőre nem nagyon lehetne rávenni a fogyasztásukra, de elfogadva, hogy nem vagyunk egyformák, meghajolok az ötlet nagysága előtt. Sőt, kifejezetten szurkolok a Papsajtnak amiatt, hogy járjon sikerrel a kezdeményezésük.

Főleg, ha a hagyományos konyhát is becsülettel művelik. Márpedig az eddig kipróbált leveseik erre utalnak. Meg van bennük ugyanis az a szükséges plusz, ami egy konyhát különlegessé tehet, ami miatt feltétlenül azt kell mondani, jó a kezdés a Papsajtban.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

A limonádé is jeles

Amikor a hó ropogott a talpam alatt a Kossuth téren, mindig arra gondoltam, akkor jön el az igazi tavasz, ha a Campus Café előtt újra kinyílnak a napernyők, és ismét lesz kedvem inni a limonádéjukból. Megtörtént. Már nem is egyszer. És nem csalódtam.

Jó helyen jó hely lehet

Szolnok talán legforgalmasabb zebrájánál kávézót nyitni, ígéretes vállalkozás. Speciális olasz kávéra építeni a kínálatot, elismerendő ötlet. Nem spórolni a dizájnon és a berendezésen, tiszteletre méltó dolog. Lássuk, mindez mire lesz elég a Skála sarkán, ahol a Pellini kávézót próbáltuk ki.

Kecskesajt, lepény, Nagykörű

Ha nagyon elfogult akarok lenni, azt mondom: a Bor, mámor, Provence könyv egy semmivel sem érdekesebb európai vidéknek csinált kultuszt és turistaáradatot. Amennyiben csak kevésbé szeretnék részrehajló lenni, legyen elég annyi: kellemesen éreztük magunkat szombaton a Nagykörűi Tájház udvarán.

Szolnoki isler

Tessék délután elsétálni a Dózsa György utcába. Az utca felénél pedig beleszagolni a levegőbe. Ez persze kínzás lesz, mert a Gourmand Sütiház ilyenkor általában már vagy nincs nyitva, vagy üresek a pultjai. Ha a habos isler valóban szolnoki specialitás, akkor az egyik legfinomabb változatát itt készítik.