2025.08.27. (szerda)

Ebéd zongorával

Ebéd zongorával

Dátum:

A vasárnap déli foglaltság alapján azt hiszem, sok szolnokitól kapott már piros pontot az Alcsi Holt-Tisza Étterem. Korábban már itt is megemlékeztünk róluk. A második terítést elsősorban Bánfi Miklós, Szolnok talán utolsó bárzongoristájának ebédhez felszolgált játéka indokolja.

Nálam teljesen elhomályosítja az asztalomra kerülő étellel szembeni elvárásaimat, ha a tányér fölé hajolva azon gondolkodhatok, hogy mi is az a remek improvizációkkal vegyes feldolgozás, amit az étterem sarkában álló zongoránál – nem szintetizátornál, hanem valódi pianínónál – játszanak. Dobgép nélkül, élőben! És mire éppen rájövök – amit nem a mesteri játék, hanem csak és kizárólag a hiányos zenei műveltségem indokol – már ördögien ki is fut a következő dallam Bánfi Miklós ujjai alól, én pedig törhetem újból a fejem. Mindez remek játék és kiváló körítés egy jóleső vasárnapi ebédhez. Egyszer a Bicska Maxi híres betétdala, aztán talán Szécsi Pál slágere, majd a Kicsi gyere velem rózsát szedni című nóta szól. Kotta nélkül, fejből. Diszkéten, a háttérben, a terített asztal melletti beszélgetést sem zavarva. De az én szívemet melengetve.

Az Alcsi Holt-Tisza Vendégház és Étterem szép lassan Szolnok egyik fontos vendéglője lett. Pedig a belvárosból nézve micsoda isten háta mögötti helyen van. Azt hiszem, ha valakinek húsz évvel ezelőtt azt mondta volna a tulajdonos, hogy a város szélén, az állami gazdaság egykori menzájából Szolnok egyik legkiválóbb éttermét varázsolja, körberöhögik. Most meg vasárnaponként plusz parkolókat kell varázsolnia. De hát a kitartás, az egyszerű és házias konyha, a megfizethető ár, na és a vendégek tisztelete minden logikát felülírhat.

Az a tisztelet, amibe belefér Bánfi Miklós rendszeres meghívása. Amit semmi mással nem tudok magyarázni, minthogy a tulajdonos a konyhán és a környezeten túl is a vendégei kedvére szeretne tenni. Mert legyünk őszinték! Sajnos a város összes vendéglátóhelye nagyon jól elvan élő zene, pláne bárzongorista nélkül, és talán sokaknak fel se tűnik ennek a hiánya, ha valahol nem találkozna ilyennel. És az Alcsiban is nagyon jókat ettünk Bánfi Miklós zenei körítése nélkül. Eddig!

Mert az élő zene, a klasszikus, nagy tudású bárzongorista meghívásával magasra tette a lécet az Alcsi tulajdonosa. Most már tudjuk – ahogy a vasárnapi forgalmat néztem: elég sokan -, hogy itt valami sehol máshol fel nem lelhető plusz is jár az ebédhez. Amiről én nagyon nehezen mondok le. Előírhatja törvény, hogy hol lehet dohányozni, lehet-e az asztalon só és bors, nem érdekel. Viszont innentől kezdve Bánfi Miklós nekem az Alcsiban elköltött vasárnapi ebédek nélkülözhetetlen kiegészítője.

Nem! Folyamatosan fogyasztható desszertje.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Délben, mint egy polgár

Ebédelni pedig kell. Délben vagy dél körül. Lehetőleg gyorsan és megfizethető áron. Az üzemi étkezdék kora lejárt, és menzára se járhat mindenki. Szerencsére egyre több szolnoki étterem ismeri fel, hogy egy jól eltalált déli menü is hozhat vendégeket. Szubjektív ebédkörkép.

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Három a magyar igazság?

Aki januárban nyit új kávézót, az vagy amatőr, vagy bátor, avagy nagyon biztos a dolgában. Aki a Kossuth tér közelében, a Városháza tövében, egy ilyen célra soha nem használt helyen teszi mindezt, arról akkor is érdemes beszélni, ha fenntartásaink vannak. Mert hátha három a magyar igazság.

Hazai házias

Az Alcsi Holt-Tisza étterem ellentmond minden, a vendéglátóhelyek ideális elhelyezkedéséről szóló elképzelésnek, valamint a marketing eszközök használatát mantrázó sztereotípiáknak. Teheti, hiszen semmi egyebet nem csinál, mint jól főz és hangulatos környezetben, korrekt áron, normálisan tálal.