2025.08.27. (szerda)

Kellemes savanyúságos

Kellemes savanyúságos

Dátum:

A jó savanyúság olyan, mint a desszert - és fordítva -, lehet nélkülük is jót ebédelni, csak éppen nem érdemes. És miként jó desszertet, úgy jó savanyúságot is lehet otthon is csinálni, de bizonyos kivételektől eltekintve azt mondanám: minek, ha vannak profik. Például a szolnoki piacon.

Nem tudom, mikor és hogyan fedeztem fel a szolnoki piaccsarnokban, az Ady Endre út felőli oldalon, a középső bejárat utáni első sarkon működő Vecsési savanyúságost, így azt kell mondanom, hogy számomra a létezése egy öröktől való tény és állandó. Miként tényként kezelem azt is, hogy a hűtőnkben évszaktól függetlenül mindig lenni kell az apró, csemege uborkájukból és a káposztával töltött almapaprikájukból, sőt – nem miattam – a céklájukból is, ha pedig ezek kifogynak, akkor irány a piac. Nem olyan bonyolult dolog ez. Sőt inkább azt mondanám, ha az ember felfedez valami jót, és abban nem csalódik, akkor azt őrizze, mint egy kincset, hisz mégiscsak ilyen apróságokból áll össze a nagy egész. Aminek fontos részei az asztali örömök.

A fával burkolt, dekoratív kis állandó standon általában két – számomra – nagymama-szerű, és ettől nemcsak szimpatikus, de különösen megbízható hölgy szokott kiszolgálni. Olyanok, hogy egy ideig simán el tudtam róluk képzelni, hogy amikor nem velem foglalkoznak, akkor ott a standon, vagy zárás után odahaza reszelik a káposztát, töltik a paprikát, savanyítják az uborkát. Ma már persze tudom, hogy mindaz, amit árulnak, egy vecsési vállalkozás kínálata. Nagyjából félszáz, különféle savanyúság. Olyan növényekből, amelyek többségében bármelyik hazai kertben megteremnének. Csak hát azért a kétheti befőttes üvegnyi uborkáért, almapaprikáért, néha csalamádéért és egyéb csodáért én biztos, hogy nem veszek kertet, és nem nyitok házi konzervüzemet. Inkább megfizetem, hogy más neveli, leszedi, elkészíti, kiszereli, elhozza és eladja nekem.

Sőt, az árban még azt is hajlandó vagyok megfizetni, hogy nekem ez a kis „ékszerdoboz” egy kiállítóhely is egyben. Ami beindítja a fantáziámat. Mert nézem a savanyított kisdinnyéket, és beugrik nagymamám, aki imádta ezt, én meg a mai napig nem értem, hogy lehet ilyesmit a dinnyével elkövetni, de várom a pillanatot, amikor bátorságot gyűjtök és megvilágosodok. Vagy ott vannak a különféle paprikák, amelyek teljesen összezavarják a látásomat, mert nézem őket, és már ott rotyog mellettük a tepsiben a friss hurka, kolbász. És jaj, az uborkák, hát nem a nyári fesztiválok szabadtéri Laci-konyháit idézik? A zöldség egészséges és nem hizlal. Ha nem teszünk melléjük semmi mást. De az meg milyen?

Tényleg igaz, hogy ha egy várost meg akarsz ismerni, akkor menj el a piacára. És bár a szolnoki piacon, ezen a helyen vecsési savanyúságokat árulnak, a magam részéről bárkinek szívesen megmutatom helyi különlegességként. Hiszen ez az egy savanyúság szaküzletünk van. Ahol persze árulnak tésztát, meg gyümölcslét, és ki tudja, még mi mindent, meg tudom, hogy vannak, akik a piac másik végében lévő vödrös-hordós savanyúságosra esküsznek, ami egy másik kategória. Ám ez a pici boltocska, azzal a pár tucat különlegességével, „terített” pultjaival – még zárás előtt is egy órával – kiszolgálásával valami egészen különleges. Legalábbis nekem. Mert itt és most ez így az enyém, az életem része. De hajlandó vagyok osztozni. Egészségünkre!

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Hétköznapok becsülete

Sokkal több hétköznapi ebédet fogyasztunk, mint ünnepit. Emiatt érdemes megbecsülni azokat a helyeket, ahol a hétköznapokat is tisztességesen, sőt vállalhatóan és szerethetően oldják meg. A jó konyhát, a normális árakat, a rendes kiszolgálást, azaz a becsületes munkát visszaigazolja a közönség.

2010: Az aluljáró új értelme

A Honey étterem esetében az egyetlen zavaró tényező, hogy nehéz a hely múltjától szabadulni. A dizájn, az étlap és a kiszolgálás alapján azonban azt kell gondolnom, ha kitartóak lesznek, csak idő kérdése, hogy erről a helyről ne a régi aluljáró, hanem a város egyik legjobb étterme jusson eszünkbe.

Hálózza be a jó bor!

Amennyiben mind gyakrabban látnak vállukon hálóban borral embereket Szolnokon, az nem azt jelenti, hogy ugrásszerűen megnőtt az alkoholisták száma a városban. Inkább arról lehet szó, hogy egyre többen fedezik fel az Árkádok alatt, a Szapáry út elején megnyílt új borszaküzletet, a Borhálót.

Különlegességek piciny helye

Veszélyes hely, de azt hiszem, néha érdemes kockáztatni. A csak itt kapható Hunyadi torta szavakba nehezen önthető, de pont annyira vonzó, mint az ízesített habos islerük. A kávéjuk szinte egyedi a városban, a belőle készített Tiszavirág pedig inkább kompozíció, mint ital. Nem hittem volna.