2025.10.15. (szerda)

A kifliről jut eszembe

A kifliről jut eszembe

Dátum:

Elátkozottnak tűnő helyen, a Tervezővállalat épületében nyitott üzletet a Félegyházi Pékség. A név ne tévesszen meg senkit! Ez nem egy élelmiszeripari termelőüzem, hanem Szolnokon hiánypótló vendéglátóhely. Ahol a helyben sütött, kihagyhatatlan kifli akár azonnal el is fogyasztható.

Gyerekkorom nyári hétköznapjai a kőszegi főtéren álló Tejivóval indultak. Ahová korán reggel kellett elballagni, kiállni magas felnőttek között a mindig hosszú sort, és két kanna kimért tej mellé, az éppen nagymamámnál nyaraló unokatestvérek számának megfelelő kiflit venni. Amiből minimum egy csücsök nélkül érkezett meg az asztalra. De hát ki bírta volna az oda-vissza utat éhesen, mikor hazafelé a szatyorban már ott figyeltek a barna, ropogós héjú, göngyölt kiflik? Néha eszembe jutott, talán a visszaút előtt ott, a Tejivóban kellene reggelizni, ahogy néhány felnőtt tette, miközben viccesen söröskorsóból itták a kimért tejet vagy kakaót.

A Kossuth úton, az egykori Megyei Tervezővállalat földszintjén, a pizzéria mellett március elején megnyílt Félegyházi Pékség helyben sütött kiflijéről jutott mindez eszembe. Mert ilyen kívül ropogós, belül omlós, valóban göngyölt, gyönyörű színű kiflivel tényleg csak itt és gyerekkori meséim színhelyén találkoztam. Frissen felséges, de még félnaposan vagy másnaposan is olyan, hogy az idősebb biztos vereségével végződő apa-lánya harcot robbant ki az asztalnál. Nem is csoda, hogy szombaton reggel, felfedező utunkra indulva, több szatyor ilyen kiflivel találkoztunk.

A Képcsarnok Vállalat egykori szolnoki bemutatóterme helyén sok mindennel próbálkoztak már mióta az igényes képzőművészet a mellékutcákba költözött. Őszintén remélem – nemcsak a kiflijük miatt -, hogy az egyébként Szolnokon, a Baross úton már egy kisebb boltot működtető vállalkozás sikeresebb és hosszabb életű lesz itt. Amihez szerintem minden adott. Száz méteres körzetben viszonylag magas az ügyfeleket is vonzó hivatali szobák száma. Éhes fiatalokkal teli iskola van a közelben. Ráadásul a külvárosokkal összekötő buszok is szinte az üzlet portálja előtt állnak meg. Tehát a hasán keresztül potenciálisan megfogható vásárlóból nem lehet hiány. Akiket csak be kell csalogatni.

Mert, aki már bent van, az szerintem nem tudja majd megállni a vásárlást. És a fogyasztást. Ami helyben is megtörténhet, hiszen a hosszú kiszolgálópult mellett több, kényelmes székekkel körberakott asztal és a főutcára néző, láblógatós hely is kínálja magát az üzletben. Az első hétvégén a kávékészítés még kicsit döcögősen ment, meg nekem a kimért narancslé is hiányzott a reggelihez, de a kifli mellett a tényleg friss, nem nejlonba izzasztott, hanem szinte házi szendvicsük mindezekért kárpótolt. Ha pedig egyszer még söröskrigliben tejet és kakaót is fognak mérni – kardozzák le a csak paragrafusokra emlékező hivatalnokokat! – én csodát fogok kiáltani.

Persze akkor is, ha ezen az elátkozott helyen sikerült gyökeret verniük, és miként Bécsben, meg az attól nyugatabbra fekvő városokban teljesen természetes, Szolnokon is megszokottá válik a pékséggel kombinált bisztró. Ami a fejemben annak a régi Tejivónak a modern változata.

Előző cikk
Következő cikk

Megosztás:

Legfrissebbek

Egy év

Mellé ment

Kinek az oszlopa?

Buborékfújók

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.