2025.08.28. (csütörtök)

A déli menü ásza

A déli menü ásza

Dátum:

Ahol egy hétköznapi menüben is olyan paprikás csirkét tálalnak galuskával, hogy az ízektől az embert majd szétveti az öröm, ott érdemes törzsvendégnek jelöltetni magunkat.

Tegyük hozzá: a Kis Tiszába úgy lehet elindulni ebédelni, hogy teljesen mindegy, aznapra mit találtak ki, mellé nem foghatunk, éhesek nem maradunk.

Az egykor szebb napokat látott Kis Tisza küllemében mára igencsak megkopott. Ósdi, nehezen kezelhető bútorok, sötétség, koszlott, repedező falak, mintha megállt volna az idő a nyolcvanas években. Ám a konyhán és a teremben még mindig – vagy igazán csak most – tudnak valamit.

kistisza_400A napi menü nem egy odavágott, letudott, kötelező gyakorlat, nem egy felturbózott menza, hanem valódi ételsor. A napi leves – ami a leveses magyarnak oly fontos – nem por és víz, vagy ugyanazon íz más-más betétekkel, hanem valóban különböző, egyedi alkotás. Finnyás vagyok, nehezen próbálom ki az újat, de itt még mindent megkóstoltam, amit kihoztak. És nemcsak azért, mert a tál bőséges és meleg.

A remek kezdés után általában háromféle második fogásból választhatunk. Mondom, általában, hiszen az egyenletes minőség sokakat vonz, és bizony előfordul, hogy a nap legjobb ajánlata kettő után már hiányzik a konyháról. De semmi baj, mert valószínű, hogy a maradék kettőben is kedvünket leljük. Amit pedig kapunk, nem egy mikrón feltámasztott hűtőmaradék, hanem valódi szakácsteljesítmény. Élvezettel ehető.

Persze a kissé szakadt helyiségben mit sem érne a remek menü, ha rossz lenne a kiszolgálás. Úgy látom, sokszor tanulók segítenek be, de ők is olyanok, akikre ragadt már némi szakmai minimum. Mintha a szép emlékű Szolnok Étteremben inaskodó főnök szívén viselné az utánpótlás nevelését. Megéri, mert a Kis Tiszában a humánum legalább annyit tesz hozzá a kellemes vendéglátáshoz, mint a leves vagy az a remek csirkepaprikás.

 

Napi menü desszerttel vagy salátával 950 forint

2010. március 3.: *****

Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.