2025.08.27. (szerda)

Az én pékem

Az én pékem

Dátum:

A jó pékség ugyanolyan fontos része a városnak, mint a kávéház, a könyvesbolt, a virágos vagy éppen az a cukrászda, amit a magunkénak mondunk. Ezek a jóízű, szerethető, de csak itt értelmezhető vállalkozások visznek életet a házak közé. Most elárulom, melyik az én szolnoki pékségem.

11-szaparyp-3_400Sütőipari nyomorban nőttem fel, miközben legendás pékségekről szóló történeteket hallgattam. Holott falusi gyerek voltam. A hetvenes években azonban a falusi boltokban nem a helyi pék termékeit árulták, hanem a szolnoki kenyérgyár kényszermegoldásait. A kenyérhez fűződő első emlékeim tragikusak: valami téglatest alakú, sárgás színű, friss állapotában is borzasztó ízű, fél nap után pedig darabjaira hulló termék. Két nap után szöget lehetett vele verni a falba.

Na és a vizes zsömle. Vagy Sió zsömle? A kilós kenyérszerűség kicsinyített mása. Víz ízét még most is a számban érzem. Magában szinte ehetetlen volt, ám a hatodik óra környékén már kincset ért. A kiflinek csúfolt, még véletlenül sem görbe sütőipari ipari hulladék pedig maga volt az iparág szégyene. Egyenes volt, nem letekerhető, a zsemlénél ízetlenebb, és mintha eleve szikkadtnak készült volna.

Amikor a nyolcvanas évek elején fellendült a szocialista magánszektor, villámgyorsan jelentek meg a helyi pékek. No, akkor estünk át a ló másik oldalára. Irtózatos méretű parasztkenyerek készültek. Frissen magában is isteniek voltak, libazsírral, paprikával és paradicsommal pedig egyenesen Michelin-csillagért kiáltottak. Másnap azonban már morzsáltak, normális szeletet pedig lehetetlen volt belőle vágni. Kidobni nem lehetett, hiszen a maszek kenyere drága volt, meg három kilós. A legrosszabb azért az volt, amikor a hétvége előtt két ilyen parasztkenyér került, mert hétfőn reggel a második nagy része már senkinek sem kellett.

Évek kellettek, mire a kenyérgyárak és a maszek pékek közötti iszonyatos ellentét, a hirtelen választék varázsa helyrebillent. Aztán újabb évek, mire a tőlünk nyugatabbra ellesett technikák, formák, ízek és termékek bekerültek a hazai pékségekbe. Persze ettől még nem lett minden tökéletes. Bizony sok pékség ma sem egy mester üzlete, hanem egy szívtelen vállalkozás.

11-szaparyp-1_400Szerintem minden városnak vannak jellegzetes pékségei. Olyanok, amelyekre a helyiek esküsznek, neveiket titkon súgják a betelepülőknek, az idegeneknek. Ez az a tudás, amivel csak egy idevalósi rendelkezhet. Nekem is van már ilyen titkom. Kettő is. Most azonban csak az egyiket árulom el.

A Szapáry Pékség diós kalácsáért kitérőre is hajlandó vagyok. A mákkal töltött tekercs is ott van a szeren. A szezámmagos apróságok vagy a fonott kalács pedig nálam elsőrangú. Ugyanakkor van olyan a családban, aki a kakaós csigájukra, más meg a hot-dogjukra esküszik. A zsemléjük egy időben inkább kalácsra emlékeztetett, ám az utóbbi időben mintha új receptjük lenne. Szóval a Szapáry Pékség azon kevés szolnoki helyek egyike – pontosabban kettő az egy -, amelyet rendszeresen látogatunk. És nemcsak azért, mert útba esik!

A Várkonyi téri 18 emeletes alatt lévő üzlet pultjai kívülről is csalogatók. A Szapáry utcában, a régi rendőrség mellett álló kicsit szolidabb, bár a kiveszőben lévő cégér miatt eltéveszthetetlen. Ráadásul a kiszolgálás is gyors. Talán mert a pékárun kívül nem vacakolnak mással. Olykor jobbak, mint egy gyorsétterem. És azt csinálják, amihez értenek.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide a nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Mesebeli pékség

Nálunk nehezen indul a hétvége a Lipóti pékség kakaós csigája nélkül. Ehhez viszont vagy már pénteken be kell spájzolni, vagy szombaton is korán kell kelni, különben könnyen hoppon maradhatunk. Márpedig az nem jó. Tehát vagy Lipóti csiga vagy semmi.

A mi kis falunk

Kicsit kicsi, kicsit csendes, de a miénk. Talán másmilyen lenne, ha nemcsak a miénk lenne? Meg, ha a tér önmagában is élőbb lenne. A jó szándék elvitathatatlan, az apró fejlesztések láthatók, ugyanakkor nemcsak a hó hiányzik. De a szolnoki karácsonyi falu pont olyan, mint mi meg a város.

Mindig jó fogás

Ha egy szolnoki étteremben szombaton este nem lehet foglalás nélkül asztalt kapni, az nem arra utal, hogy ebben a városban nem érdemes minőségi vendéglátást művelni. Sokkal inkább azt jelzi, hogy még egy rossz emlékű helyen is lehet kiváló konyhát vinni. Ráadásul tartósan. A Halászcsárda.

Gyerekkorom sütijei újra

A Dózsa György utcában lévő Gourmand sütőház és kézműves cukrászda ismét rászoktatott gyerekkorom egyik kedvenc süteményére, a kozáksapkára, amit egyesek hólabdának neveznek. Ez épp oly lényegtelen, minthogy lagzis vagy falusi süteményeknek nevezzük-e a Gourmand csodáit.