– Negyedik alkalommal szervezik meg a Tiszai Hal Napját. Lesznek változások a korábbi évekhez képest?
– A rendezvény alappillérei kialakultak, amelyeken csak ott változtattunk, ahol a közönség visszajelzései ezt megkövetelték. Így idén is lesz haltelepítés, sparheltes főzőverseny, halsimogató, halas tematikájú gyermekfoglalkoztató, bemutatók és persze lehet majd különleges halételeket is kapni. Mivel most már úgy tűnik, hogy idén az időjárás is kegyes lesz hozzánk, sőt a Tisza vízállása is megfelelő, az előző két évben elmaradt horgászversenyt is meg tudjuk rendezni a Közép-Tiszavidéki Horgászegyesületek Szövetségének közreműködésével. Nem hiányozhat a sör, bor és pálinka utca sem, de idén két Tisza-menti települést külön is meghívtunk, így Tokaj és Csongrád a maga termékeivel színesíti a programot. A nagykörűiek részvétele meg szinte már hagyomány, akik saját készítésű savanyúságokkal és befőttekkel lesznek jelen.
– Hány csapat főz idén, és honnan szereznek nekik sparhelteket?
– Helyi cégek és magánszemélyek szervezik a csapatokat, akinek először azzal a kihívással kell megküzdeniük, hogy sparheltet szerezzenek, azt ugyanis mindenkinek, magának kell hoznia. A Sportcentrum is indít csapatokat, mi például Nagykörűből szereztük a sparheltjeinket. Bár többször felmerült, hogy valóban versenyt szervezzünk, ez a neve ellenére inkább egy nagy, közös, baráti sütés, főzés. A rendezvényt nagyon sok mindennel támogató Halász Kft. révén minden csapat kap 5-7 kiló halat, cserébe pedig csak annyit kérünk, hogy legalább egy halételt készítsenek el sparhelten. Ha jól tudom, a halászlétől kezdve, az ecetes halon át, a különleges halkombinációig sokféle étel készül majd.
– Aki kilátogat, kóstolhat halétel különlegességeket?
– A sparheltek mellett a csapatokon múlik a vendéglátás. Mi felkértünk néhány vendéglátót, hogy települjön ki, és mindenki egy-egy halételre koncentrálva kínáljon különlegességeket. A Dreher Étterem ötféle halászlét ígért, a Gasztro Konvoj sült halakat és halból készült töltött káposztát tesz az étlapjára, a Tőserdei Pálinkaház és Étterem folyamatosan süti majd a haltepertőt, míg a tiszaörvényi Helló Hal különleges streetfood ételekkel várja a vendégeket.
– Valószínű, hogy a gyerekeket nem az ételek, hanem inkább a haltelepítés és a halsimogató hozza majd lázba. Ezeket, hogy kell elképzelni?
– A haltelepítés délben kezdődik lent a folyó parton, ahol különböző halfajtákat engedhetnek a Tiszába a gyerekek. A halsimogatót pedig inkább úgy kell elképzelni, hogy karnyújtásnyi közelségből nézegethetik a tiszai halakat. Ehhez a Tiszavirág szökőkút medencéjét kifertőtlenítjük, felengedjük Tisza vízzel, majd abba engedünk mindenféle, a folyóban élő halakat, amiket persze a nap végén majd visszaengedünk a Tiszába.
– Lesznek kísérő rendezvények?
– A Tiszai hajósok terén a látványkonyhák mellett lesznek különböző kiállítások, míg lent a rakparton, a hídtól balra a sparheltek állnak majd. Jobbra, a Pálfy előtt pedig a rendezvénytér lesz különlegesen feldíszítve, aminek a színpadán folyamatosan lépnek majd fel különböző utcazenészek.
– Korábban hatalmas tábortűzzel zárult a rendezvény. Idén is így lesz?
– A Szent Mihály napi pásztortüzek már ellobbantak, így most különleges és látványos, dobok által kísért tűzzsonglőrökkel zárjuk a Tiszai Hal Napját, amire nemcsak Szolnokról, de a környékről is várunk látogatókat.
(A fotók a 2014-es eseményen készültek)