2025.10.13. (hétfő)

A kávé illata

A kávé illata

Dátum:

Nem szeretem a kávét. Lényegében csak a társaság kedvéért iszom, meg hogy kávézókba járhassak. Mert a kávézókat és a kávéházakat nagyon szeretem. Sőt! Szerintem egy város kávézók nélkül olyan, mint egy nő illatok nélkül. Lényegtelen.

cafefrei2_400Szolnok egyre illatosabb. Vannak ígéretes kezdeményezések és elkeserítő kudarcok. Az utóbbiakról most ne beszéljünk, legyünk optimisták, és reméljük, hogy az, ami az Aba Novák Kulturális Központ alatt elkezdődött, sikerre van ítélve.

Szögezzük le, a Café Frei kitűnő helyen van. Ez két dolog miatt fontos. Egyrészt mindig ücsörögnek egy-két asztalnál, ami a nagy üvegportáloknak köszönhetően a legjobb reklám, hisz ki a fene akar bemenni egy üres vendéglátóhelyre. Másrészt, ha általában ülnek az asztaloknál, akkor van remény arra, hogy az üzemeltetőnek megéri működtetni a kávézót, és amit ma megkedvelünk, holnap nem zár be. (És itt emlékezzünk szomorúan a Pelikán Bevásárlóközpont földszintjén bezárt kávézóra.)

A kávézók és a kávéházak lényege nem elsősorban a kínálat. Hiszen ahhoz, hogy rendelhessünk, előbb kedvet kell kapnunk a belépéshez, aztán a bent maradáshoz. Egy kávéháznak legyen hangulata, ott érezze jól magát az ember akkor is, ha csak egy perce ugrik be, és akkor is, ha órákat tölt az asztaloknál. A Café Frei világosságával, nyugalmat árasztó belső terével, kicsit összevissza bútoraival ennek a követelménynek tökéletesen megfelel. Jó oda beülni.

Ám még mindig ne beszéljünk a kávéról, mert akad egy további ennél fontosabb dolog. A személyzet. Amelyik kedves, de nem tolakodó, amelyik hozzáértő, de nem lenéző szakember. Tagjai jól érzik magukat munka közben, és szavak nélkül is azt üzenik a vendégnek: visszavárunk. A tavalyi nyitás óta járok a Café Freibe, és ezen a téren is hibátlan. Imádom azokat a helyeket, ahol már-már ismerősként üdvözölnek, pedig semmi egyebet nem teszek, mint megveszem, amit árulnak.

És akkor beszéljünk egy kicsit a kávéról is, ami számomra csak alibi a belépésre. Szerintem a Café Frei Nápolyi habos kávéja a legjobb: kávé, de inkább tej, kávés tej vagy tejeskávé, mindig ugyanolyan habbal. Isteni a svájci forró csoki is, főleg ha hagyjuk egy kicsit kihűlni. De a legjobb, hogy amióta odajárok, ezek mindig ugyanolyanok, mindig ugyanazt kapom. Mert nincs annál elkeserítőbb, mint ha valami egyszer ízlik, másodszor viszont ugyanazon a néven pocsék.

A Café Frei Szolnok egyik illata. Tessék kipróbálni! Tessék csak beülni, kívülállóként nézni a rohanó embereket, elfogadni a kedves ajánlást, belekortyolni az élvezetes nedűbe, és esetleg beszélgetni valakivel, rácsodálkozni a világra, gondolkodni, találkozni, vagy egyszerűen csak pár pillanatra az életnek örülni. Mert szerintem ez mindenkinek jár.

Összefutunk ott valamikor?

Előző cikk
Következő cikk

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.